Hvad er inflation?
I den danske ordbog defineres inflation som:
"Stigning i prisniveauet med bl.a. et fald i pengenes købekraft til følge"
Det betyder mere konkret...
- At priserne på f.eks. dagligvarer, energi, elektronik og services vil stige år efter år.
- At købekraften falder. Du kan køre mere for en 50’er i dag, end dit barn vil kunne for den samme 50’er om 18 år.
Hvorfor er det relevant?
I det daglige tænker du måske ikke så meget over inflationen, men netop i relation til at spare op til børn, så kommer inflationen til at spille ind. Den lange tidshorisont vil betyde at det beløb, du er i stand til at spare op, alt andet lige vil være mindre værd, når dit barn skal bruge pengene.
Et opsparet beløb forbliver selvfølgelig det samme i kroner og øre, som det hele tiden har været, da pengene ikke forsvinder nogen steder hen. Det er derimod værdien af det opsparede beløb, som bliver forringet som årene går, som følge af inflation.
Et eksempel:
Det betyder, at hvis man f.eks. har en opsparing på 150.000 kr., så vil de 150.000 kr. idag have en værdi, der er svarende til værdien af en lille bil og hvis man har 150.000 kr. stående på sin opsparing idag, vil man derfor kunne købe en bil.
Om 18 år, vil de samme 150.000 kr., alt andet lige, ikke have den samme værdi som en lille bil, da bilens værdi relativt til kronen, vil være steget med ca. 2% hvert år gennem 18 år. Med andre ord vil kronens værdi blive forringet med 2% om året gennem 18 år og de købekraften af de samme 150.000 kr., vil derfor ikke længere være nok til at købe en tilsvarende lille bil. Man skal stedet helt op på at have 214.000 kr. for at købe en tilsvarende lille bil om 18 år.
Hvordan beregnes inflation?
Inflation måles i Danmark som den procentvise ændring i forbrugerprisindekset f.eks. fra måned til måned eller fra år til år. Forbrugerprisindekset er udarbejdet af Dansk Statistik på baggrund af ca. 25.000 priser fra ca. 1.800 forskellige butikker rundt om i landet. Forbrugerprisindekset er derfor repræsentativt for det generelle prisniveau i landet.
Nationalbanken forsøger at sikre en lav og stabil inflation. Det samme gør Den Europæiske Centralbank, som har en målsætning om at holde inflationen på knap 2%. Hvis vi regner i runde tal, så vil 50.000 kr., som er blevet sparet op gennem de seneste 18 år altså svare til omkring 35.000 i nutidskroner, hvis vi tager udgangspunkt i en gennemsnitlig inflation på 2%.